wzmocnienie odpornosci zdjecie

Sezon jesienno — zimowy to okres, kiedy spora część z nas boryka się ze spadkiem odporności. Jak skutecznie wzmocnić swój układ immunologiczny? Oto 3 zdrowe sposoby.

Dieta na odporność

Dlaczego prawidłowo skomponowany jadłospis odgrywa tak dużą rolę w prawidłowej pracy układu immunologicznego? Dieta uboga w warzywa i owoce, w której dominują produkty wysoko przetworzone przekłada się na niedobór witamin i minerałów w organizmie. Co zatem powinno znaleźć się w diecie na odporność? Pracę układu immunologicznego wzmocni między innymi witamina C, której źródłami są czerwona papryka, kapusta kiszona oraz natka pietruszki. Witamina A wzmocni odporność, zmniejszając ryzyko infekcji. Bogate w nią są: marchewka, brokuły oraz pomidory. Równie dobry wpływ na odporność ma witaminy z grupy B. Zawierają ją ryby, mięso, rośliny strączkowe oraz orzechy. W jadłospisie na odporność nie może także zabraknąć miedzi oraz cynku, które to są niezbędne przy powstawaniu białych krwinek. Znaleźć można je w jajkach, rybach morskich i pestkach dyni.

Komponując dietę na odporność, warto zaopatrzyć się także w czosnek, który ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze uznawany jest za naturalny antybiotyk. Roślinę tę najlepiej spożywać w formie nieprzetworzonej. Równie dobrze co czosnek, na odporność działa cebula. Nie sposób nie wspomnieć tu także o jogurtach i kefirach, które wzmacniają florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. W sezonie jesienno — zimowym, do pitych każdego dnia herbat warto dodać odrobinę miodu czy soku malinowego.

Zioła na poprawę odporności

Odporność pomogą nam poprawić różnego rodzaju zioła. Zalicza się do nich między innymi czystek. Jego skuteczność związana jest z zawartością polifenoli które to są silnymi antyoksydantami. Sprawia to, że skutecznie wspierają one pracę układu odpornościowego. Czystek wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Co więcej, skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i opóźnia procesy starzenia. Zioło to przyjmować można w formie tabletek lub herbatek.

Kolejne zioło na odporność to rumianek. Posiada on cały szereg korzystnych właściwości. Poza wzmacnianiem układu immunologicznego, ziele to działa nawilżająco na śluzówkę, pomagając w walce z katarem. Rumianek wykazuje również właściwości uspokajające.

Przed przeziębieniem i grypą uchroni nas również pokrzywa. Związane jest to z zawartością witaminy C i K oraz witamin z grupy B. Jest ona także bogata w wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo. Dodatkowo, pokrzywa dodaje energii, co sprawia, że świetnie sprawdza się w sytuacjach osłabienia organizmu.

Czarny bez — sprawdzony sposób na poprawę odporności

Chcecie w skutecznie sposób wzmocnić swój układ odpornościowy? Sięgnijcie po owoce czarnego bzu! Roślina ta posiada silne właściwości lecznicze. Kwiaty czarnego bzu bogate są zarówno w sole mineralne, jak i flawonoidy, kwasy fenolowe oraz garbniki. Owoce czarnego bzu zawierają natomiast witaminy (w tym witaminę C), pektyny oraz kwasy owocowe.

Jakie właściwości ma ta roślina? Skutecznie wspiera ona leczenie przeziębienia, grypy oraz różnego rodzaju infekcji, a to dzięki działaniu napotnemu. Co więcej, bez czarny, wzmacnia odporność organizmu, reguluje trawienie, wspomaga pracę nerek, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, wspiera walkę z cellulitem, oczyszcza skórę i łagodzi podrażnienia.

Dlaczego czarny bez jest tak skuteczny, jeżeli chodzi o poprawę odporności? Związane jest to z dużą dawką witaminy C, która odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych. Sprawia to, że roślina ta skutecznie wzmacnia organizm, zabezpieczając przed rozwojem chorobotwórczych drobnoustrojów. Owoce czarnego bzu zawierają również flawonoidy, które hamują działanie wolnych rodników, zabezpieczając przed rozwojem stanów zapalnych, wysięków i obrzęków.

Po owoce czarnego bzu warto sięgnąć również wówczas, gdy borykamy się z przeziębieniem. Ze względu na wspomniane powyżej właściwości napotne, roślina ta przyczynia się do obniżenia temperatury ciała. Działa ona również przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.

To jednak nie koniec pozytywnych właściwości bzu czarnego. Wspiera on również odkrztuszanie wydzieliny zalecającej w drogach oddechowych, przyspieszając proces leczenia. Czarny bez bardzo dobrze radzi sobie także w walce z bólem głowy oraz gardła.

W jakiej formie przyjmować owoce czarnego bzu? W aptekach dostępne są różnego rodzaju preparaty w formie tabletek, które mają na celu usprawniać pracę układu odpornościowego i wspierać leczenie infekcji. Z rośliny tej przyrządzić można również sok, syrop czy nalewkę. Pierwszy z nich znakomicie sprawdzać będzie się jako element kuracji oczyszczających, drugi wzmacniać będzie układ immunologiczny, a trzecia — działać przeciwgorączkowo, przeciwbólowo, napotnie i przeczyszczająco.

Chcecie dowiedzieć się więcej na temat owoców czarnego bzu?

W tym tekście znajdziecie szereg praktycznych porad na ich temat: https://fajnyogrod.pl/porady/czarny-bez-bez-tajemnic-wlasciwosci-lecznicze-zastosowanie-i-inne-porady/.