Podhale Region

Środa, 14 listopad 2018

Ostatnia aktualizacjaWt, 13 Lis 2018 11pm

Jesteś tutaj: Home Społeczeństwo Historia i Edukacja "Aż miło na duszy, jak świeży chleb puszy" – Dzień Chleba w „wecie”

Reklama

"Aż miło na duszy, jak świeży chleb puszy" – Dzień Chleba w „wecie”

chlebwet18

NOWY TARG. Co roku o tej samej porze w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu pachnie świeżym chlebem. Tegoroczna, dziesiąta już edycja „Święta Chleba” w ramach kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia” zgromadziła na Kokoszkowie liczne grono zwolenników chleba na zakwasie.

Przygotowania do uroczystości trwały przez kilka dni, a zapach wypiekanego chleba roznosił się po całej szkole już od samego rana. Podsumowanie całej akcji odbyło się 25. października.

Po oficjalnym powitaniu gości, dyrektor Marian Nowak odczytał list od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który przekazał wyrazy uznania dla całej społeczności szkolnej i podkreślił, iż „chleb towarzyszy nam od zarania dziejów, jest jednym z najstarszych a zarazem najczęściej spożywanych pokarmów na świecie. Jest także ważnym i nieodłącznym elementem naszej polskiej kultury i tradycji. Chleb przez wieki stał się nie tylko symbolem pożywienia, ale i symbolem życia.”

Głos zabrali również zaproszeni goście, pani sekretarz Miasta Nowy Targ Stanisława Szołtysek, posłanka Anna Paluch oraz Karol Zachwieja - przedstawiciel Małopolskiej Izby Rolniczej.

W pięknie przygotowanej sali, centralne miejsce zajmował staropolski stół z pajdami chleba i tradycyjnymi dodatkami – smalec, zeszklona cebulka, kiszone ogórki. Dodatkowo został przygotowany bufet kanapkowy, na którym serwowano kanapki udekorowane różnymi dodatkami. Wszystkie chleby na „chlebowe święto” młodzież wypiekała na szkolnej kuchni pod kierunkiem nauczycieli gastronomii Teresy Wrocławiak i Doroty Kościelniak. Całą uroczystość prowadziła z pełnym profesjonalizmem i swobodą Halina Galas.

Na spotkaniu degustowano chleb zarówno na zakwasie żytnim, jak i pszennym: typowe pieczywo pszenne, mieszane (pszenno – żytnie), orkiszowe oraz chleby z dodatkami – wieloziarnisty, z żurawiną, z suszonymi śliwkami, z czosnkiem niedźwiedzim, z suszonymi pomidorami z prażoną cebulką, z czarnuszką, z orzechami, pojawiło się również kilka chlebów szpinakowych i dyniowych. Ucztą dla podniebienia i dopełnieniem całości były smakowite dodatki do chleba, tj. smalec, pasty twarogowe (ze szczypiorkiem, pomidorami, rzodkiewką), gulasz do smarowania pajd chleba, kiełbasa podsmażana, zeszklona cebula oraz masło.

Jednym z głównych punktów uroczystości był szkolny konkurs pt. „Dlaczego chleb na zakwasie jest zdrowy? Uczniowie podczas kilkuminutowych scenek w sposób humorystyczny promowali zdrowy styl życia i mieli za zadanie przekonać wszystkich zaproszonych gości i całą społeczność szkolną do spożywania tylko zdrowego chleba.
Komisja konkursowa w składzie: Marian Nowak - dyrektor szkoły, Regina Leja - nauczyciel z ZSCKR oraz pani sekretarz miasta, Stanisława Szołtysek, po krótkiej naradzie zgodnie przyznała, iż cele konkursu zostały zrealizowane. Ostatecznie wyłoniono 4 zwycięskie drużyny; I miejsce zajęła drużyna z klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych. Karol Zachwieja wręczył wszystkim zwycięskim drużynom nagrody ufundowane przez Małopolską Izbę Rolniczą. Dodatkowo zwycięska drużyna zasiadła przy suto zastawionym stole, przygotowanym specjalnie w ramach nagrody za zajęcie I miejsca.

Na zakończenie uroczystości przedstawiciele wszystkich klas otrzymali świeży, pachnący chleb na zakwasie do degustacji, tak aby każdy pamiętał o „Święcie Chleba”. Zaproszeni goście nie szczędzili pochwał, smakując przygotowane specjały.

Podsumowując to wyjątkowe spotkanie organizatorzy przyznali: organizując co roku „Święto chleba” nie pozwalamy młodzieży zapomnieć o wartościach odżywczych razowego chleba, ale przede wszystkim nie pozwalamy zapomnieć o szacunku dla chleba. Dziś do wypieku chleba używa się mnóstwa dodatków chemicznych i nie ma on tych wartości, które winien mieć. Chleb łatwiej dostępny, nie wzbudza szacunku, jak wszystko, co łatwo przychodzi.

Dzień Chleba

Fot. ZSCKR Nowy Targ

 

 

Dodaj komentarz

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy, zastrzega sobie jednak prawo do nie publikowania ich, zwłaszcza tych, które zawierają wulgaryzmy, epitety powszechnie uznane za obraźliwe, nawołują do zachowań niezgodnych z prawem, obrażają osoby publiczne i prywatne, inne narodowości, rasy, religie itd.
Komentarze nie dotyczące danego tematu, atakujące personalnie innych komentatorów i autorów, zawierające reklamy lub linki do innych stron www, dane osobowe, teleadresowe i adresy e-mail oraz uwagi skierowane do Redakcji – będą usuwane.


Kod antyspamowy
Odśwież

Fotografia  R&A

Reklama

Nasi partenrzy

TV Podhale

logonaszkasprowy

fottboll

Taxi Rabka-Zdrój

Nasi partenrzy

nspj

mbludzm pl m

Tarnów In

 

Nasi partenrzy

zakopanedlaciebie.pl

 

natatry.pl

 

Resort Kościelisko

Reklama